05
sep
U sklopu Bihać Avantura Film Festival održan je i bitan i koristan panel na kojem je razgovarano o filmskoj perspektivi ovog područja, kao i preprekama, te rješenjima na tom putu. Filmska industrija može igrati veliku ulogu u promociji destinacije, a sa sobom, ovisno o produkciji, nosi i velike investicije u lokalnu ekonomiju i baš zbog toga se mnoge zemlje diljem svijeta raznim poreznim olakšicama nadmeću da privuku velike produkcije upravo u svoju zemlju.
U susjednoj Hrvatskoj za sve odobrene investicije koje spadaju u ovu granu privrede, država produkcijama vrši povrat od 25% uloženih sredstava, što je za milionske svote velikih produkcija poprilično motivirajući iznos. Naš grad, bez tako uređenog sistema, uspio je da ove godine privuče veliku hollywoodsku produkciju na obale Une i sa tim se i nepobitno dokazala velika prirodna vrijednost koju imamo, a ogleda se prije svega u rijeci Uni.
Grad Bihać, kao lokalna instanca vlasti, prema produkcijskoj kući 4film iz Zagreba postavio se kao efikasan partner što su na današnjem panelu istakli iz ove produkcijske kuće, ali i predstavnik GU Edin Moranjkić. Podrška se ogledala u obezbjeđivanju nesmetane komunikacije do lokacija snimanja, krčenju raslinja na zapuštenim putevima do lokacija snimanja, obezbjeđivanje mobilnih toaleta itd itd, što se uz gostoljubljivost i profesionalnost svih aktera Bišćana koji su bili uključeni u sami tok snimanja vratilo kao odličan feedback iz ove produkcijske kuće i na neki način nadomjestilo nepostojanje motivirajućih sistemskih rješenja.
Iskoristio sam priliku da kao učesnik panela i predstavnik Turističke zajednice grada Bihaća još jednom istaknem da interes koji ozbiljne produkcije pokazuju za nas važan i da takve prilike moramo znati prepoznati i najbolje ih iskoristiti. Isto tako, moramo biti svjesni i druge strane, a to je da su mnoge odlične lokacije na scountingu odbačene zbog narušenog prirodnog izgleda obala. Upravo zbog toga, smatram sam da je najvažnija poruka koju u našem daljnjem turističkom razvoju moramo slati jeste ona o zaštiti obala rijeke Une, motivirati prikladno uređenje obala, povećati sadnju autohtonog drveća koje djelomično može sakriti ono što je narušeno, ali u otvorenoj diskusiji sa zainteresiranim pojedincima i nevladinim sektorom pronaći nove načine zaštite te još više raditi na edukaciji građana po tom pitanju. Ukoliko to ne uradimo mogli bismo postati generacija koja je uništila vijekovima naslijeđivane vrijednosti. Profiliranje kao zelena, održiva i destinacija puna prirode jedini je mogući put ka uspjehu cijele zajednice. Vjerujem da na ovom putu svoju ulogu mora pronaći akademska zajednica, tačnije Univerzitet u Bihaću koji bi na taj način mogao izgraditi i svojevrsnu naučnu profilaciju i pronaći trenutno nedostajuće tržište. Ne smijemo propustiti priliku koja nam se pruža, a koje cijela zajednica mora biti svjesna.
za pomak.ba Armin Amidžić

Leave A Comment