05
sep
Suština kantonalne vlasti nije da Bihać bude jači od Cazina, niti Cazin od Bihaća, suština je da svi zajedno budemo jaki, a to nije slučaj!
Često se zadnjih godina čuje u javnosti da je Cazin razvijeniji od Bihaća, brže se razvija, ”vuče” sebi pare iz Kantona…itd. Stvara se dojam da je ostalima krivo što se Cazin razvija. Što bi mi bilo krivo, neka se razvija, to je odlično!
Na žalost, takav način razmišljanja proizvode razni stranački mediji, naročito oni lažni na društvenim mrežama koji uopće nisu relevantni za takve procjene.
Relevantni su zvanični pokazatelji socio-ekonomskog stanja koje objavljuje Federalni zavod za programiranje razvoja, još od 2007., a zadnji je objavljen za 2021. Tu se objavi indeks razvijenosti za svih 79 općina i gradova u FBiH i kad bi malo čitali, vidjeli bi koliko društvene mreže izobličavaju pravo stanje stvari.
Prema indeksu razvijenosti koji se izračunava iz više faktora, Bihać je najrazvijeniji u USK i ulazi u grupu razvijenih općina (IR se kreće od 1,02 do 1,04 za zadnje tri godine), pozicija po razvijenosti je u FBiH 16. Cazin sa indeksom od 0,65 do 0,69. je tek na mjestu 58.
U 2021. pozicije Bosanske Krupe (57), Velike Kladuše (61), Sanskog Mosta (64) i Bosanskog Petrovca (66) su razočaravajuće, a pored Cazina svi ulaze u grupu nerazvijenih. Najžalosnije je shvatiti da su nam Ključ (70) i Bužim (71) u grupi izrazito nerazvijenih, i nalaze se u 10 najnerazvijenijih općina u Federaciji.
Svi zajedno, kao Kanton smo u kategoriji ”izrazito nerazvijeni”, i to je tako od 2007., od kad se objavljuju ovi bilteni. Pored nas, tu su još Posavski i Kanton 10, a za razliku od nas u Kantonu Sarajevo svih sedam općina je u klasteru ”izrazito razvijeni” i indeks im se kreće od 1,28 do 2,34.
Pokušamo li izračunati po stopi razvoja koliko bi nam trebalo da stignemo Sarajevo, uz to da oni ne rastu. Stotinjak!? Pužev korak.
Nema potreba biti ljubomoran što Sarajlije bolje žive, ipak je to centar BiH i nisu oni krivi za naše stanje. Krivi smo mi, jer se glođemo među sobom, umjesto da svi zajedno konačno shvatimo da smo najnerazvijeniji kanton. Za takvo stanje je odgovorna kantonalna politika, dobrim dijelom federalna.
Imamo li mi uopće kantonalnu politiku, za privredu, poljoprivredu, za zdravstvo?! Ma nemamo, strategije se za Kanton prave pro forme, a budžet je vreća za njegovog vlasnika. Oni koji s njim upravljaju, već godinama, doslovno ga rasipaju, a nikad nije bio veći što u zadnjih 2-3 godine. Koliko se samo para u zadnjih godinu dana ”rasulo” po Kantonu za glasove. Nigdje cilja, nigdje strategije, nigdje veze!
Da li sadašnja kantonalna vlast ”vuče” pare u Cazin iz kantonalnog budžeta, treba analizirati.
Cazin je sigurno lider u poljoprivredi i na tome im treba čestitati, Sanski Most i Velika Kladuša su najveći izvoznici roba, Cazin je najveći uvoznik. Bihać raste u najveći turistički centar, a Bužim i Ključ polako odumiru. Žalosno! Zar ne bi bilo bolje, da stanemo jedni uz druge, rame uz rame… i krenemo već jednom u ravnomjerni razvoj Kantona. Svi smo bitni!
Najbolja šansa za sve nas je jaka Krajina!
za pomak.ba Vildana Alibabić

Leave A Comment