20
sep
Otvaranja novih preduzeća bez FISKALNIH I PARAFISKALNIH NAMETA, te POREZA NA DOBIT uz uslovnu bespovratnu subvenciju poslovne ideje.
Kako bi to izgledalo
Osoba N.N. pokreće novi posao na prostoru FBiH, odnosno Unsko-sanskom kantonu. Proces otvaranje nove firme bi bio na jednom mjestu, fizički ili online preko posebne web platforme, gdje bi se svi podaci za registraciju proslijedili uredu, Poslovno inovacijskom centru USK.
PIC USK bi se oformio unutar JU Razvojna agencija USK.
Zadatak ureda bi bio pomaganja pri registraciji, pružanje informacija, edukacije, mentorstva i kontroli novih registriranih firmi uz besplatno poslovno i pravno savjetovanje te pristup bazi podataka svih potencijalnih klijenata, traženje poslovnih prostora, te besplatne licence za CRM/ERP aplikacije za kontrolu i organizaciju poslova (radni nalozi, ponude, računi, skladište, razne evidencije i izvještaji).
Pored ovih zadataka, ured PIC USK bi imao zadatak povezivanja naših poslovnih ljudi i u dijaspori, gdje bi se tražili investitori za ideje koje bi nastale iz PIC ureda.
Uz veliku podršku JU PIC USK, N.N osoba je oslobođena svih troškova registracije preduzeća na GODINU DANA i to od svih FISKALNIH I PARAFISKALNIH NAMETA DO POREZA NA DOBIT. Uz besplatnu registraciju i oslobađanje svih troškova Vlada FBiH i Vlada kantona bi osigurale subvencije koji predstavljaju besplatna grant sredstva, koja se mogu povući ili ne.
N.N. osoba ima pravo na jednu priliku besplatne registracije i usluge PIC-a, naredna bi se naplaćivala 50% iznosa troškova dok ostale registracije bi bile puni iznos.
Cilj ovakvog pristupa je da N.N. osoba ima 0% poslovnog rizika, što je motivator za pokušaje otvaranja privatnih poslova i širenje realnog sektora kao glavnog nosioca ekonomskog napretka svake države. Nakon godinu dana, ukoliko preduzeće uspješno posluje sve obaveze koje je preduzeće oslobođeno tokom prve godine počinju se u cijelosti izvršavati, a nakon dvije godine subvencije postaju bespovratne.
U slučaju da za godinu dana N.N. osoba ne uspije u svojoj poslovnoj implementaciji, preduzeće je moguće ugasiti uz povrat jednog malog dijela subvencije ukoliko je iskorištena.
Detalje registracije i potencijalne prevare bi se mogle precizno definisati.
Ovim načinom se stvaraju nova preduzeća koja bi stvorila nova radna mjesta, bez velikog stresa za vlasnike preduzeća a država ovakvim pristupom svakako ima benefite uz prikupljanje poreza kroz trošenje zarađenih plata radnika a kasnije kroz prikupljanje poreza samog preduzeća.
za pomak.ba Elvis Bajrić
Sljedeći

Leave A Comment