21
jan

Kandidat POMAK-a za gradonačelnika Bihaća Elvedin Sedić, svoju predizbornu kampanju danas je otvorio konferencijom za medije, na čijem se početku osvrnuo na proteklih šest godina, tokom kojih je na čelu grada bio Šuhret Fazlić. Rečeno je da je Bihać sa oko 50 miliona maraka dugovanja, 2017.godine bio pred bakrotom, te da su odgovornim trošenjem budžetskih sredstava, ista dugovanja gotovo u potpunosti sanirana. I pored toga, u proteklih šest godina se i investiralo, iz gradskog budžeta oko 20, te s viših nivoa vlasti oko 35 miliona KM. Ukupne privatne investicije u proteklih šest godina, sumirane su na oko 300 miliona KM, rekao je Elvedin Sedić, te dodao da je nakon šest godina stabilizacije, na redu šest godina razvoja, novih ideja i projekata.

„Prema izvršenim analizama, u narednom periodu je moguće na godišnjem nivou izdvojiti oko pet miliona KM, iz gradskog budžeta, što je za naredne dvije godine 10, a narednih šest godina 60 miliona KM, koje ćemo između ostalog investirati u izgradnju novih strateških saobraćajnica i time nastaviti širenje grada Bihaća. Proširićemo i modernizirati poslovne zone Kamenica i Kombiteks, omogućiti privrednicima da lakše posluju unutar tih privrednih zona , ali i privući nove investitore“.-rekao je Elvedin Sedić, te dodao da će se uz ostalo, relizirati preko 200 infrastrukturnih projekata u bihaćkim mjesnim zajednicama. On je najavio da je vrijeme za življi i aktivniji Bihać:

„Od Bihaća ćemo zapravo napraviti grad sa 365 dana konstantnih dešavanja, u kojem se tokom cijele godine održavaju koncerti, festivali, kulturni događaji. Vrijeme je i za aktivniji Bihać. Ulagaćemo dalje u sportsku infrastrukturu. Izgradićemo sportsko-rekreativni bazen u Prekounju, nogometni teren s umjetnom travom na stadionu Jedinstva i rekonstruisati postojeće terene u sklopu sportsko-rekreativnog centra STENS“.

Posebna pažnja biće posvećena mladima, kroz oslobađanje plaćanja rente i komunalija za mlade bračne parove, subvencioniranje cijene vrtića, podršku „start up“ biznisima, te stipendiranje studenata i besplatan prevoz za učenike. Neće se zaboraviti ni socijalno-osjetljive kategorije, rekao je Sedić, dodajući da će se osigurati socijalno-neprofitno stanovanje za sugrađane slabijeg imovnog stanja. Znanje, kompetentnost i stručnost je ono što je danas potrebno Bihaću, rekao je na kraju kandidat POMAK-a za gradonačelnika Bihaća Elvedin Sedić.

Kompletan izborni PROGRAM možete pogledati OVDJE.

(Tekst: Radio Bihać)