22
jan
Bihać nikad nije imao pozorište. Pozorišnu publiku dobio je u značajnoj mjeri zahvaljujući viziji gospođe Ćatibe Dupanović. koja je prije 24 godine hrabro pokrenula Festival scenskih umjetnosti „Bihaćko ljeto“. Taj festival danas je prepoznatljiv kulturni brend grada Bihaća, zahvaljujući kojem su stotine pozorišnih predstava i bezbroj glumaca iz BiH bili gosti Bihaća, koji ih je uvijek znao primiti i ugostiti.
Danas svjedočimo jednoj novoj, sličnoj vizionarskoj priči koju nam donose ovo dvoje ljudi – Ramiz Huremagić i Erna Begatović. Jedno iz Cazina sa svojim Centrom OMAHA i drugo iz Bihaća sa svojim Dramskim studiom Mali Princ. Oni su pokretači i osnivači Pozorišne scene Krajine, koja je unutar samo jedne godine uspjela producirati dvije ozbiljne i značajne pozorišne predstave koje su predstavili publici u Bihaću i šire.
Oni su nam pokazali da se znanjem i stručnošću, ali nadasve ogromnom željom i entuzijazmom, može postići skoro nemoguće – da dobijemo vlastitu pozorišnu produkciju i da pozorišne predstave nastale u našem gradu „izvozimo“ kao naš kulturni proizvod.
Njih dvoje su napisali projekte i dobili podršku donatora i pokazali da se pozorište može oživjeti i razvijati čak i bez formalnih javnih institucija. Mnoge Erne i mnogi Ramizi nam trebaju da budu primjer odlučnosti i poduzetničkog duha.
Prefiks grada nije samo neka zakonska odredba kojom se određeno naseljeno mjesto proglašava gradom. Biti grad, između ostalog, znači imati i sadržaje koji odražavaju stepen društevnih vrijednosti u toj sredini, a kultura je zasigurno u samom vrhu tih vrijednosti. Kao gradonačelnik Bihaća učiniću sve da Grad bude dobar sagovornik i na usluzi ovakvim inicijativama, te poduzeti sve što bude bilo moguće da Bihać dobije i dostojnu pozorišnu salu, rekao je Sedić.